De winnaar van de Herman Divendal Award 2017 is Sahand Sahebdivani
Sahebdivani is verhalenverteller, musicus, acteur en bovenal oprichter van Mezrab, cultureel centrum in Amsterdam, een intercultureel podium en ontmoetingsplek. Een thuis voor mensen overal vandaan.
Persbericht Herman Divendal Award 2017
Andere twee genomineerden:
Ramin (Firoez) Azarhoosh
Maatschappelijk ondernemer. Zet zich in via diverse organisaties (Centrum voor Budgetmonitoring en Burgerparticipatie, Stichting BMP, Indischebuurt Community, De Meevaart) voor een leefbare samenleving en het oplossen van cultureel-maatschappelijke vraagstukken.
Janine Toussaint
Architect, mede-artistiek leider Moving Arts Project en drijvende kracht achter Motuin en wijkonderneming Tugela85. In de multiculturele Amsterdamse wijk Transvaal realiseert ze multidisciplinaire community art projecten. Sleutelbegrippen zijn mede-eigenaarschap, beeldvorming en inclusiviteit.
De Herman Divendal Award werd op 8 februari 0m 20.00 uur uitgereikt in het Theater van het woord – Centrale OBA te Amsterdam.
Longlist 2017
Redouane Amine
Student, organisator, medeoprichter Jongerenplatform (Amsterdam) Oost. Als community builder is hij betrokken bij diverse kunstzinnige en maatschappelijke projecten en organisaties (Moving Arts Projects, MAP Theaterproducties, Alle Kleuren Oost, De Meevaart).
Mohammed Amezian
Voorzitter M.I.C.R. Moskee. Onvermoeibare bruggenbouwer tussen de geloofsgemeenschap en buurtbewoners. Dankzij zijn diverse activiteiten is er onderlinge saamhorigheid en is de moskee een baken van vertrouwen en integratie geworden.
Jabu Arnell
Hedendaags kunstenaar die in al zijn werkvormen zoekt naar verbinding. Van zijn chocoladetaartenproject ‘The Package: from the field to the table’, baan in de thuiszorg tot het hosten van vele couch surfers en zijn beeldende werk met thema’s als afkomst en identiteit.
Jan Banning
Fotograaf. Zijn internationale werk toont het lot van minderheden, kansarmen en mensen die aan de rand van de maatschappij leven: ‘Troostmeisjes’, ‘Down and Out in the South: portretten van Amerikaanse daklozen’, ‘Het gezicht van armoede’. Zijn projecten confronteren, stellen vragen en zijn een pleidooi voor tolerantie.
Emiel Barendsen
Biedt op verschillende manieren “een podium voor de stem die niet gehoord mag worden”. Door zijn werk voor Free Muse, World Music Forum.nl en eerder voor het Tropentheater. Daar realiseerde hij als Hoofd Programmering spraakmakende interculturele projecten, festivals en voorstellingen.
Sinan Can
Maakt als onderzoeksjournalist en documentairemaker werk waarmee hij taboes doorbreekt. Zoals ‘Uitgezet’ en ‘Arabische Storm’. Met ‘Bloedbroeders’ heeft hij als Turk de verhoudingen tussen Turken en Armeniërs blootgelegd en de zoektocht naar toenadering in gang gezet.
Adnan Dalkiran
Oprichter en directeur van Stichting Kulsan. Heeft met St. Kulsan op onafhankelijke wijze bijgedragen aan de culturele uitwisseling tussen Nederland en Turkije dankzij grensverleggende muzikale producties in beide landen. Deze cross-overs hebben het denken van autochtone Nederlanders en Turkse Nederlanders over elkaar op positieve wijze beïnvloedt.
Gary Feingold
Danser, choreograaf, ondernemer. Oprichter van Stichting Dancing On The Edge voor artistieke uitwisseling met het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Initiatiefnemer van de Henny Jurriëns Stichting (dansschool) en kwartiermaker van Salaam Shalom ter verbinding van joodse en islamitische Amsterdammers.
Tanja Fraai
Zakelijk leider Stichting WeConnect. WeConnect maakt educatieve documentaires en ‘empowert’ studenten uit het Caribische gebied en de Antillen. Hiermee worden zij ondersteund in het overbruggen van de culturele en etnische grenzen en het zetten van hun eerste stappen op de arbeidsmarkt.
Lina Issa
Kunstenaar. In haar multidisciplinaire werk staan mensen en hun relatie tot elkaar centraal. Ze laat mensen anders kijken door een ervaring en/of ontmoeting te ensceneren die ontroert, verrast of hen confronteert met zichzelf en hun eigen (onbedoelde) vooroordelen.
Maartje Jacquet
Beeldend kunstenaar, filmmaker, docent. Mensen over de hele wereld worden in haar werk ‘WeAreOnePeople’ met inkt en aquarel als gelijkwaardigen verenigd. Ook in haar andere projecten en docentschap worden kunstdisciplines en culturen met elkaar verbonden.
Sander de Kramer
Journalist, schrijver, televisiepresentator. Oprichter van de Daklozenkrant, Sunday Foundation (voor kansarme kinderen in Sierra Leone) en ambassadeur van diverse goede doelen. Hij weet op een feestelijke manier aandacht te vragen voor misstanden in de wereld en voor maatschappelijke thema’s.
Nosrat Mansouri
In zijn geëngageerde autonome kunst krijgen ‘onzichtbaren’ een stem: kinderen uit Gaza, bootvluchtelingen of asielzoekers. Hij luistert en verbindt. En maakt hun verhalen zichtbaar voor de buitenwereld.
Kibret Mekonnen
Filmmaker, journalist, organisator en betrokken bij On File (stichting voor gevluchte journalisten en schrijvers). Hij maakt zichtbaar en verbindt door het gebruik van zijn camera: een film over gevluchte dichters, het organiseren van filmfestivals voor amateurs en semiprofessionals en het geven van videotrainingen aan jongeren in Amsterdamse buurten.
Merlijn Twaalfhoven
Componist, theatermaker. Zijn muzikale projecten en voorstellingen brengen verschillende (conflicterende) culturen met elkaar in contact. Zoals ‘Al Quds Underground’, huiskamerconcerten door Palestijnse en Westerse muzikanten in Oost-Jeruzalem, ‘Long Distance Call’, een muziekproject aan twee kanten van de grens in Cyprus, maar ook talrijke collectieve muziekmomenten op verschillende plekken in Nederland.
Laura van de Ven & Niki Veeger
Projectmanagers Stichting39 artBRUUT. artBRUUT biedt een podium aan getalenteerde Amsterdamse dak- en thuisloze kunstenaars. Zij krijgen de mogelijkheid om hun artistieke en sociale vaardigheden te ontwikkelen en zich te profileren binnen de kunstwereld.
Margreet van der Vlies
Oprichter Stichting Periscoop. Zet zich in voor gezinnen en kinderen in Amsterdamse achterstandswijken. Door het organiseren van diverse projecten met buurtbewoners bevordert ze culturele ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid.Persbericht winnaar Herman Divendal Award 201